Automatsko obnavljanje pretplate: Skrivena zamka TeamViewera?

U posljednje vrijeme, sve više korisnika TeamViewera dijeli svoje frustracije i negativna iskustva s politikama automatskog obnavljanja pretplate ove popularne platforme za daljinski pristup. Ova problematika nije samo izazvala financijske neugodnosti za mnoge, već je također bacila sjenu na reputaciju TeamViewera kao pouzdanog alata za IT profesionalce i korisnike širom svijeta.

Pitanje i odgovor na community.TeamViewer.com

Kupio sam licenciranu verziju TeamViewera prošle godine. Licenca je istekla u lipnju ove godine. Tada sam odlučio da neću dalje obnavljati svoju licencu.

Bez mog znanja, TeamViewer mi je poslao račun koji je završio u mojoj mapi neželjene pošte. Također su poslali nekoliko podsjetnika, ali su također završili u mapi neželjene pošte.

Moj račun je tada smanjen s ‘Licencirani korisnik’ na ‘Besplatni korisnik’, što sam i očekivao budući da nisam obnovio pretplatu.

Međutim, sada sam primio obavijest od creditreform-a, agencije za naplatu duga, koja me obavještava o neplaćenim dugovima, uz dodatak kašnjenja i drugih naknada (u iznosu od otprilike 100 eura).

Što da radim? Nikada nisam želio obnoviti svoju licencu i koristio sam besplatnu verziju softvera, kao što sam i trebao.

Hvala vam na vašoj poruci. Razumijem da biste radije razgovarali putem korisničke podrške. U tom slučaju, ipak vas molim da prvo nazovete našu podršku i molim vas da im kažete da preferirate komunikaciju u pisanom obliku kako bi vam kreirali podršku zahtjev.

Unaprijed vam zahvaljujem na razumijevanju i ispričavam se zbog eventualnih neugodnosti.

Srdačan pozdrav, Yuri

Odgovor TeamViewera

Hvala što ste kontaktirali TeamViewer.

Dopustite mi da pojasnim da je TeamViewer prema zadanim postavkama usluga pretplate. To znači da će se ugovor automatski obnavljati svake godine na godišnjicu vaše prve kupnje.

Kako biste raskinuli pretplatu, morate podnijeti pismeni zahtjev najmanje 28 dana prije datuma obnove. Nažalost, vaš zahtjev u nastavku nije poslan na vrijeme za prekid pretplate za ovu godinu. Iz tog razloga nećemo moći poništiti posljednju fakturu koju ste primili.

TeamViewer objavljuje uvjete pretplate unutar našeg Licencnog ugovora s krajnjim korisnikom (EULA). Ovi su vam uvjeti dostupni prilikom kupnje pretplate i od vas se traži da prihvatite uvjete EULA prilikom instaliranja softvera TeamViewer. Također uključujemo ključne uvjete, u vezi s pretplatom i prekidom, na svakoj fakturi koju izdajemo.

Zbog nepodmirenog plaćanja na vašem računu vaša je licenca u poništenom stanju, to znači da biste u slučaju plaćanja fakture imali pristup svojoj licenci do njenog isteka 21. prosinca 2024.

Hvala na razumijevanju.

Automatsko obnavljanje i nejasne politike

Jedan od glavnih problema koji korisnici ističu jest nejasna politika automatskog obnavljanja pretplate TeamViewera. Mnogi korisnici su se našli u situaciji gdje su, bez jasnog upozorenja ili razumijevanja, automatski obnovili svoje pretplate, što je dovelo do neželjenih troškova. U nekim slučajevima, korisnici su čak primili obavijesti o naplati za “buduće upotrebe” nakon što su odlučili ne obnoviti svoje licence.

Iskustva korisnika i pravne dileme

Na forumima poput Reddit i Linus Tech Tips, korisnici su podijelili svoje priče o frustrirajućim iskustvima s TeamViewerom. Neki su primili obavijesti o naplati od agencija za naplatu dugova, poput Creditreforma, zbog navodnih dugova nastalih automatskim obnavljanjem pretplata. Ovakve situacije su izazvale rasprave o legalnosti i etičnosti TeamViewerovih praksi, posebno u kontekstu automatskog obnavljanja bez izričitog pristanka korisnika.

Reakcije zajednice i alternativna rješenja

Zajednica korisnika je reagirala snažno, izražavajući svoje nezadovoljstvo i tražeći alternativna rješenja za daljinski pristup i upravljanje uređajima. Neki korisnici su preporučili korištenje drugih alata poput AnyDesk ili Quick Assist, koji dolazi integriran u Windows 10, kao pouzdanije i transparentnije opcije.

Zaključak

Dok TeamViewer ostaje popularan alat za daljinski pristup, jasno je da postoje značajne zabrinutosti među korisnicima vezane uz politike naplate i obnavljanja pretplata.

Transparentnost, jasna komunikacija i poštivanje korisničkih prava trebali bi biti prioriteti za sve softverske kompanije. Kao korisnik, važno je pažljivo čitati uvjete korištenja i biti svjesni mogućih automatskih obnavljanja pretplata kako bi se izbjegle neugodne financijske situacije.

I naravno ne zaboravite se boriti se protiv takvih nepoštenih praksi.

Komentiraj

Blog pokreće Wordpress.com.

Gore ↑